Čestereg
 Istorijat sela
 Geografski položaj
 O.Š. Petar Kočić
 Sport
 Udruženja
 Foto galerija
 Zanimljivosti
 Forum
 Mesna zajednica
 Crkva
 Kontakt

 

 

Istorijat sela

     Čestereg spada u grupu veoma starih naselja u Banatu. Prvi put se pominje 1462. godine pod imenom Đestelek (Gyoztelek) a prvi stanovnici bili su Mađari. Naselje se pominje 1692. godine, a potom za vreme austro-turskih ratova potpuno je opustelo. Na karti iz 1723. godine zabeleženo je pod nazivom Čestelek kao nenaseljena pustara.

     Godine 1780. pustaru je zakupio Jozef Čekonjić koji, 1802. godine doseljava  Mađare iz čongradske županije. Nemci iz Žombolje i Nemačke Crnje doseljavaju se početkom devetnaestog veka. Nemci su najpre uzimali zemlju u zakup od grofa Čekonjića, a krajem XIX veka ekonomsko ojačani i otkupljuju  zemlju od Čekonjića. Tako je do 1905. godine gotovo čitav atar bio u vlasništvu Nemaca. Po popisu od 1910. godine u Česteregu je zabeleženo 1960 Nemaca, 662 Mađara i 32 Srba.    

Čestereg na karti iz 1861 godine [*]

      Poreklo imena do sada nije u potpunosti utvrđeno. Najverovatnije je da je ime Čestereg nastalo od mađarske reči  Csoztelep, što znači naselje poljskih čuvara.

      O postojanju naseobina na mestu današnjeg sela Čestereg i nekoliko kilometara dalje kod Begeja svedoče iskopine iz vremena neolita.

     Toponim Čeztuleg (reka) prvi put u pisanim izvorima pominje Anonimus, pisar ugarskog kralja Bele III (1172 – 1196) u svom delu  Gesta Hungaronum. Pišući knjigu o prvom ugarskom pohodu, ka jugu, na Banat, Anonimus je znatno kasnije zabeležio da su ugarski vojnici posle prelaska Tise kod Kanjiže došli do reke Ceztureg ( lat. fluuwt  Ceztureg, mađarski Csesztereg vize ). Anonimus pominje i Begej u koji se, po njemu, kao desna pritoka ulivao Ceztureg. 

 

       Kasnije od osnovice tog toponima menjanjem ili dodavanjem jednog – dva slova, ili kao poseban toponim najčešće se pominje CsÖzteleg  (mađarski csÖst = poljak, čuvar, telek – zemljište, grunt) što se na srpski može prevesti kao naselje poljskih čuvara.

Čestereg na karti iz 1893 godine [*]

 

Čestereg na karti Banata pred I svetski rat [*]

[*] Na sve tri karte se može videti da između Česterega i Nove Crnje nije postojalo ni jedno naselje (kasnije su na tom potezu izgrađeni Aleksandrovo i Banatsko Karađorđevo)

      Ostale istorijske karte na kojima se nalazi Čestereg možete pogledati ovde
      1945/46 godine po završetku Drugog svetskog rata na nemačka imanja, doseljavaju se kolonisti iz Bosne i Hercegovine. Prva veća grupa doseljenika stigla je u Čestereg 14. septembra 1945. Ukupno je doseljeno 2022 doseljenika, najviše iz srezova Ključ, Sanski Most, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Prijedor, Banja Luka, Bosanska Gradiška ...

      Odmah po doseljavanju, počela je sa radom i Osmoletka (kako se tada škola zvala) sa po sedamdesetak učenika u svakom razredu.

Školska 1949/50 IV razred Školska 1954/55 VIII razred 1959 - Prvaci posle prijema u pionirsku organizaciju
      

      Više o školi i istoriji škole u O.Š. Petar Kočić.

Pišite nam

Podržite nas

Važniji telefoni

Drugi o Česteregu

Dobro - Loše

Reč dve o prezentaciji

Preporučujemo

Sajtovi iz okoline

 

 

 

 

 

 
 

 

Copyright: Ljubiša Šujica